Hectometerpaaltje 42.2.

Al sinds loopmaatje Arjan en ik hardlopen, hebben we ons eigen baken. Onze eigen totempaal. Ons symbool. En wel in de vorm van een hectometerpaaltje. Hectometerpaaltje 42.2.

Enkele jaren geleden besloten wij wat aan onze conditie te gaan doen na een uitputtende ski-vakantie in de plaatsen Sodom en Gomorra. We kozen voor hardlopen en enthousiast als wij waren stelden wij ons maar gelijk als doel om één jaar later een marathon te rennen. Let wel: op het moment van deze doelstelling konden wij nog geen 500 meter aaneengesloten rennen. Misschien iets te voortvarend gepland, maar wisten wij veel!

Een periode van trainen, trainen en nog eens trainen brak aan. Kleine, onbenullige blessures konden ons niet stoppen. Voor loopscholing waren we te eigenwijs, dus voor ons geen lidmaatschap van een atletiekvereniging of loopgroep. Onze wijsheid haalden we van internet, van andere hardlopers en uit onze eigen bijbel, een boekje van Richard Nerurkar, een Britse langeafstandloper uit de 90-er jaren.

Uiteraard brak uiteindelijk ook een periode van specifieke marathontraining aan. Een 12 weken schema uit onze eigen loopbijbel, het boekje van Richard. Na een week of 6, 7, op zondag een lange langzame duurloop van 33 km. We kozen voor een rondje Loetbos (Lekkerkerk). Vanuit Gouda, via Haastrecht, Vlist, Bergambacht, door het Loetbos, daarna de polders achter Gouderak en vervolgens tot aan Stolwijkersluis (Gouda). Op de Zuider IJsseldijk in Gouda was deze loodzware beproeving eindelijk voorbij. En daar stond ie! Ons baken. Hectometerpaaltje 42.2! Ik weet niet wat Arjan dacht op dat moment, maar ik had het angstige vermoeden dat de 42.2 km in Rotterdam, een week of 5, 6, later, best wel eens zwaar zou kunnen worden. Het lood zakte in mijn toch al loodzware loopschoentjes.

Het is er toch van gekomen. Beiden hebben we die eerste marathon volbracht en hectometerpaaltje 42.2 werd onze totempaal.

Zuider IJsseldijk, Gouda

De jaren daarna zijn we vaak en veel langs hectometerpaaltje 42.2 gerend. Nou moet U weten dat ons baken aan een geïsoleerd stukje weg staat. De Zuider IJsseldijk is een geïsoleerd geraakt stukje, van een oude weg. Het gaat van ongeveer 42.1 naar hectometer 42.8. Daarvoor en daarna loopt de N228, met een eigen en afwijkende hectometer-telling, beginnend bij de rotonde van Stolwijkersluis. Arjan is de nieuwsgierige van ons twee. Sinds de ontdekking van ons paaltje is hij dan ook benieuwd naar de oorsprong. Dus waar is het begin van 42.2? Waar is het nulpunt?

N228

 

 

 

 

Zijn vermoeden was dat je over de Gouderaksedijk, via Gouderak richting Krimpen aan den IJssel zou moeten gaan om bij de start te komen. Zijn vermoeden is juist gebleken. Via de Street View optie van Google Maps heeft hij de oorsprong van onze totem gevonden!

Van 42.2 naar 0.1

Bij Krimpen aan den IJssel blijf je immer de noordelijke oever van de Lek volgen via Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ammerstol en tenslotte Schoonhoven, waar op de Lekdijk West, ter hoogte van nummer 27 hectometerpaaltje 0.1 staat. Honderd meter verder is dus de bron van ons baken. De bron van hectometerpaaltje 42.2.

Lekdijk West (t.h.v. nr 27), Schoonhoven

Maar onlangs is er iets ergs gebeurd. Ons baken “is niet meer”! Hectometerpaaltje 42.2 is door een stelletje onverlaten met, waarschijnlijk, vuurwerk opgeblazen. Een tijdje zijn Arjan en ik dan ook in stilte en met veel verdriet langs het lege frame gerend waarin eens ons trotse symbool huisde.

Ergens medio januari 2011, aan het einde van een lange duurloop, zagen we een tiental meters van het frame verwijderd, het verwrongen lijkje van 42.2 liggen.

We hebben ons symbool een nieuwe plek gegeven. Om mijzelf er weer aan te herinneren waarom ik loop, met welk doel ik in weer en wind naar buiten ga, hoef ik niet meer naar de Zuider IJsseldijk te gaan. Ik hoef alleen maar vanuit mijn luie comfortabele stoel naar buiten te kijken……..

Hectometer 42.2

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Hardlopen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Hectometerpaaltje 42.2.

 1. Anoniem zegt:

  blijft een geniaal, historisch verhaal Marco!
  komende week denk een aantal bezoekers van jouw blog …

  goed weekend,

  Andy

 2. Rene zegt:

  Hey Marco,
  Goed verhaal zeg! Heb je nog marathons op de rol staan dit jaar? De Kustmarathon in Zeeland kan ik zeker aanraden! Zwaar(ste zegt men) maar erg mooi.

  • Hoi Rene,

   Toevallig liep ik afgelopen oktober die ó zo mooie en zware marathon van Burgh-Haamstede naar Zoutelande. Min of meer onvoorbereid nam ik het startnummer van geblesseerd loopmaatje Arjan over. Ik ging om te genieten en het was genieten! En wat een fantastisch en enthousiast publiek.
   Ik denk niet dat ik dit jaar kom (snik…), maar ik richt mij op Rotterdam op 10 april. Niet zo mooi als Zeeland, maar wanneer je wilt kijken waar je grens ligt, wel een optimaal en snel parcours. Eén marathon per jaar vind ik wel prima eigenlijk….

   Groet,
   Marco

   • 3xNix zegt:

    Ik was ook niet van plan om er meer dan 1 per jaar te lopen. Kustmarathon dit jaar voor de 2e keer. Die van Rotterdam lijkt me ook wel gaaf, zo massaal. Heb ‘m vorig jaar live op TV gezien, die mannen gaan snel zeg!!!

 3. pascal zegt:

  Had al lang het idee om hem uit de grond te halen & thuis in de tuin te planten…maarja dat doe je dan weer niet he. Hoorde van Arjan dat hij was opgeblazen….gadver & dat jullie het plaatje hebben meegenomen.
  Is een heeeel mooi paaltje….en zeker voor jullie met een mooie verhaal erachter.

  Ik voel een lange dlp aan komen vanaf 0,0…Top dat je de herkomst van deze marathon afstand hebt weten te achterhalen.

  Grtz Pscl

 4. Peter zegt:

  Geweldig verhaal….gaaf wat er allemaal door je heen gaat als je loopt

  • Hoi Peter,

   Je hebt toch geen last van slapeloosheid, mag ik hopen? Of train je tegenwoordig ’s nachts? Om 01:00 door mij deze blog geplaatst en om 05:19 al een complimentje van jou! Ongeveer het tijdsbestek van mijn eerste marathon. 😉
   Bedankt in ieder geval, ik heb er lol in. En ja, ook jij weet dat er tijdens de lange langzame duurloopjes veel tijd tot nadenken en vooral malen overblijft………………………

   Groet,
   Marco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s