Insecten.

Komkommertijd. Iedereen is op vakantie of op z’n minst met zijn of haar gedachte in warme verre oorden. Kranten, internet en alle overige media vullen pagina’s met nog meer onzin dan normaal al het geval is. Komkommers genoeg na het EHEC-mysterie.

Toch las ik afgelopen week een uitermate interessant artikel over een meer dan buitengewoon onderzoek, uitgevoerd onder leiding van de Universiteit van Wageningen. Om de Nederlandse insectendichtheid te meten werd het aantal insectenlijkjes op de nummerplaten van onze auto’s geteld en geregistreerd. En wat blijkt: we pletten met onze auto’s per jaar zestienhonderdmiljard insecten. Hoeveel? 1.600.000.000.000 of 1.6 biljoen insecten. Vervolgens is dat omgerekend naar een gemiddelde per 10 kilometer. Het aantal gedode insecten per 10 kilometer op onze mooie gele nummerplaten. Dat blijken er gemiddeld 2 te zijn.

Twee, 2 maar…..per 10 kilometer?!

Wij, beste hardloopvrienden, weten dat dat onmogelijk waar kan zijn.

Iedereen die wel eens hard loopt of rent op een mooie zomerse namiddag, dus nu niet, nu is het herfst, weet uit ervaring dat het gemiddeld aantal insecten hoger moet zijn. Zelfs op een klein rondje van een kilometer of 5, tijdens zo’n heerlijk zwoele zomernamiddag, verslik je je toch al gauw een keer of 5 in zo’n proteïne bommetje. Weer thuis gekomen moet je aan de slag om het oogwit weer zichtbaar te maken, nadat je eerst je witte loopshirt vol krioelende beesies buiten hebt uitgeschud.

Ik zou de onderzoekers willen adviseren bij het volgende bug-onderzoek echte ervaringsdeskundigen in te schakelen. Hardlopers!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Hardlopen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Insecten.

 1. ANDY zegt:

  hoi Marco,

  hoe kom je er weer op om tijdens het lezen van zo’n wetenschappelijk artikel de link naar hardlopen te leggen. Leuk stukje weer !

  wat het slechte weer betreft, troost je met de mededeling dat ik dit weekend flink wat uren op Camping Rotterdam te vinden was en een soort van vastzat (zonder regenpak op de fiets gekomen, lekker dom !). Met enkele optredens onder de schuilnaam Fitmakerij de Fiesta Fanfare, een popkwis die 3 uur duurde en meedoen aan Sterrenslag en Rotterdam’s got Talent heb ik echter de tijd weten te doden en er gewoon een gezellig weekend van gemaakt. Ik heb veel leuke reacties gehad op mijn activiteiten en hoop ook op de tiende editie van dit Theaterfestival te mogen staan komende ‘zomer’.

  groeten,

  Andy

 2. Anoniem zegt:

  Hoi Marco,

  Dat onderzoek kan niet kloppen! Inderdaad verslikken we ons tijdens een training meerdere keren in die krengen. Gefrituurd schijnen ze nog wel weg te krijgen te zijn maar zo rauw uit de vrije natuur, vind ik het nog steeds geen aanrader.
  Elke keer probeer ik het insect weer uit te spugen. Hetgeen nooit lukt. Wel altijd uit het ritme en op zo’n moment proberen om stoeprandjes en de rand van de weg te ontwijken omdat ik telkens ga slingeren tijdens het gorgelen en spugen. Is zo’n hoed van een imker eigenlijk niets voor ons?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s